Dnes je: 28.03.2024 Meniny má Soňa
Používateľov online: 82 Používateľov v sekcii
Články a reportáže: 1
Registrovaných: 0 Anonymných: 82 Viac ...

Novinky, články, reportáže

Autor: : admin
Dátum zverejnenia: 27.10.2011 11:00:00
Zobrazení : 3241

Včera, v utorok 25.10.2011, sa vďaka obrovskému úsiliu členov Klubu mestskej hromadnej a regionálnej dopravy podarilo dopraviť rušeň legendárnej Viedenskej električky – lokomotívu Ganz Eg 6 z roku 1913 po 70-tich rokoch späť do Bratislavy.


Na kúpu lokomotívy bolo potrebné vynaložiť 10 000 Euro, ktorými prispeli sponzori Bratislavský okrášľovací spolok a Bratislavský samosprávny kraj. Verejná zbierka pokračuje naďalej, jednotlivci už prispeli sumou viac ako 5 000 Euro. Peniaze budú použité na ďalšiu rekonštrukciu, na uvedenie do prevádzkyschopného stavu je pritom stále potrebných niekoľkonásobne viac.

Dnes (v stredu 26.10.2011) o 9:30hod sa na hraničnom priechode Petržalka – Berg uskutočnilo jej predstavenie novinárom spojené s tlačovou konferenciou. Odtiaľ bola prepravená do Múzejno-dokumentačného centra ŽSR v depe Bratislava – východ (Rendez).



Po príchode na diaľničný prechod Jarovce – Kitsee.




Pri vchádzaní na parkovisko na hraničnom priechode Petržalka – Berg dosadol nízky trailer na cestu, nakoľko bolo parkovisko mierne “dole kopcom”.




Tu prečkala mašinka noc, aby mohla na druhý deň privítať novinárov.


Po predstavení novinárom a tlačovej konferencii nasledoval presun do Vajnor, kde bola lokomotíva nakoľajená a odtlačená na Rendez.



Prípravy na zodvyhnutie, všetko išlo ako po masle.




Vo vzduchu vyzerala 30-tonová Eg 6ka oproti mohutnému žeriavu ako hračka pre deti.




Jedna náprava nechcela na koľaje dosadnúť tak ako treba, vyriešilo to trochu páčenia.




Pantograf, ktorý bol v Eferdingu odmontovaný kvôli výške prekážok počas cesty, znova na svojom mieste.




Cesta z Vajnor na Rendez.


Lokomotíva bude ešte pred touto zimou ošetrená, zakonzervovaná a natretá pôvodnou, tmavozelenou farbou. Uvedenú do vystavovateľného stavu si ju budú môcť záujemcovia pozrieť v depe Bratislava – východ. Ešte predtým sa ale podrobí odborným obhliadkam, kde sa určí rozsah nutných opráv aj s pohľadu neskoršieho uvedenia do prevádzkyschopného stavu.

Text a foto: Jakub Durinda - 2011

Verzia pre tlač Pošli priateľovi
Názory sa nemusia sa zhodovať s názorom redakcie. Redakcia za ne nepreberá zodpovednosť