Dnes je: 28.03.2024 Meniny má Soňa
Používateľov online: 85 Používateľov v sekcii
Články a reportáže: 1
Registrovaných: 0 Anonymných: 85 Viac ...

Novinky, články, reportáže

Autor: : cernovec
Dátum zverejnenia: 02.07.2015 0:00:00
Zobrazení : 5227

MDD vrútky 2015 alebo Ako sa mi (ne)darilo

Už názov článku vyvoláva zvedavosť. Samozrejme tešil som sa na túto výnimočnú akciu Železnica pre deti 2015,ktorú poriada Spolok Výhrevne Vrútky. Po dlhšom čase som mal dokonca voľný víkend. Štvrtok doobeda som mal dohodnutú s kamarátom vynášku materiálu na vrch Plieška. 30 kilo železa,ringopíla,benzín,olej a liter piva. Mali sme v pláne vymeniť starý kríž na vrchole,čo sa nám aj behom ďaľšieho týždňa PODARILO. Ak pôjdete vlakom cez zast.Hrboltová, pozrite sa na južnú stranu a hore na vrchole Pliešky uvidíte kríž (miestny černovský názov je Tri vrchy). Ešte v ten deň som mal v pláne ísť podvečer do Vrútok a nafotiť príchod konvoja z česka(zvykli prísť už pred 20tou). To sa ale NEPODARILO, pretože konvoj po rôznych peripetiách dorazil do Vrútok až v piatok v skorých ranných hodinách. No na margo toho sa mi PODARILO nafotiť prípravu vrútockých skvostov na dni D.


Piatok,vstávam skoro ráno, autom to mám do Vrútok tak pol hodiny. Konvoj už je tam. Kyklop posunuje, parný rušeň 475.101 sa chystá na jazdu do Kremnice. Štartujú diesle pre požiarny vlak, celkom príjemná atmosféra. Presúvam sa do Turčianskych Teplíc na známy fotoflek. Prejde para, rýchly presun do Turčeka, tu som už počkal aj na požiarny vlak a potom presun do st.Kremnica, kde som stihol príjazd požiarneho vlaku. Tu musím dodať, že bez pomoci "Mafka" by som sa v kremnickom chotári čo sa týka fotoflekov stratil. Na spiatočnej ceste som sa stretol v Turčeku s expedičným zborom žel.net-u, ktorý viedol sám generálny šéfredaktor. Urobil som ešte pár fotiek z tohto krásneho miesta na trati a myslím že sa mi dopoludnie celkom VYDARILO. Popoludní už som mal doma iný program, takže to sa mi celkom NEVYDARILO.

SOBOTA. Kopa ľudí, občas prší. Popradský papagáj sa vracia zo svojej cesty, o pár minút aj požiarny vlak. Poteší stretnutie s kamarátmi. NEDARÍ sa. S Claudiom ideme pozrieť polonizované rakane zatvorené za plotom ŽOS-ky. Poobede odchádzam vlakom do Hornej štubne. Tam už je pripravený na odchod do Vrútok zvláštny vlak vedený popradským strojom. Na postrku poľská mašina. Krátko po odchode prichádza Prossek expres do Prievidze. No a potom sa mi PODARILO vidieť trať zo štubne do vrútok zo stanovišťa strojvodcu. Zážitok. Návrat do Vrútok, zatiahnutá obloha, prší. Aj skalní to balia, odchádzajú. Sadám na lavičku v depe, čakám až prestane pršať, auto mám ďaleko. Odrazu vykukne slniečko. Vyjdem von, svätý zelený antonko a dízle vedľa nasvietené svätožiarou, dúhou. Pár minút pred západom slnka taká krása. PODARILO sa. Najkrajší okamih za celý víkend.

NEDEĽA. Už niekde od Ľubochne počujem typický zvuk píšťaly parného stroja. Vtedy som už bol necelých 100 metrov pod vrcholom Krstej hory (1206 m.n.m), cieľ mojej nedeľnej cesty. Tradičný výstup poriada náš turistický klub a tam som nesmel chýbať. No a poobede som mal zas povinnosti videotechnika pre miestny futbalový klub TJ Máj Černová. Vyhrali sme. No čo sa týka fotenia zvláštneho vlaku NEPODARILO SA.

Verzia pre tlač Pošli priateľovi
Názory sa nemusia sa zhodovať s názorom redakcie. Redakcia za ne nepreberá zodpovednosť